Acum pe Google Play Descara de pe App Store

Poziția în timpul mersului și semnalele conducătorilor de autovehicule

Timp de citire: 10 minute

 

  • Conducătorii trebuie să-şi conducă vehiculele cât mai spre marginea din dreapta. Când drumul are mai multe benzi pe sens, vehiculele vor fi conduse pe banda din dreapta, situată lângă acostament. Benzile se ocupă succesiv de la dreapta spre stânga, dacă banda utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta, când este posibil (dacă prima bandă nu este destinată vehiculelor lente sau transp.public de pers.). 
  • Pe drumurile cu 1 sau 2 benzi pe sens (şi cu altă bandă pe care circulă tramvaiul) se poate folosi şi banda tramvaiului, dar trebuie eliberată la apropierea acestuia (precum şi înainte de intersecţie). 

POZIȚIA ÎN TIMPUL MERSULUI

  • Este interzisă trecerea peste linia continuă şi peste marcajul pentru spaţii interzise.
  • Trecerea peste marcajul discontinuu (întrerupt) se face numai când se schimbă banda, direcția sau la angajarea în depăşire. 
  • Când sensurile sunt separate de o linie continuă şi una discontinuă (întreruptă) se respectă linia cea mai apropiată de vehicul. 

Pe un drum cu cel puţin 3 benzi pe sens, când conducătorii a două vehicule merg în aceeaşi direcție, pe benzi diferite, între ei fiind o bandă liberă, dacă cei doi vor să se înscrie pe banda dintre ei, cel din dreapta este obligat să-l lase pe cel din stânga să ocupe acea bandă. 

PRESELECȚIA

PRESELECȚIA (alegerea benzii corespunzătoare direcţiei de mers, înainte de intersecţie) se face cu cel puțin 50 m înainte de intersecţie (şi în localităţi şi în afara lor). 

  • La intersecţiile cu marcaje (de preselecţie) se respectă semnificația indicatoarelor şi marcajelor. 
  •  La cele fără marcaje se ocupă următoarele poziţii:
    • Rândul din dreapta, cei care merg la dreapta.
    • Rândul din stânga, cei care merg la stânga
    • Oricare dintre rânduri, cei care merg înainte. 
  • Dacă între şina tramvaiului şi trotuar nu este loc pentru circulaţia pe 2 sau mai multe rânduri, vehiculele vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului.

 

Când tramvaiul este oprit în staţie fără refugiu, vehiculele trebuie să oprească în spatele lui. Pot pleca numai după ce uşile tramvaiului au fost închise. 

Pietonii aflați pe carosabil care urcă sau coboară din tramvaiul oprit în staţia fără refugiu au prioritate. 

În staţiile cu refugiu nu se opreşte (se poate depăşi tramvaiul).

Dacă un autobuz sau troleibuz a semnalizat intenţia de a ieşi dintr-o staţie cu alveolă, conducătorii care circulă pe banda de lângă bordură sunt obligaţi să reducă viteza sau chiar să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic. 


 

Amenajările rutiere şi obstacolele din zona mediană (din mijloc) a părții carosabile se ocolesc prin partea dreaptă. 

Orice manevră efectuată trebuie semnalizată. Semnalizarea se menține pe toată durata manevrei şi trebuie oprită imediat după terminarea ei. 

La plecarea de pe loc, oprire, întoarcere, viraj, schimbarea benzii, mersul înapoi conducătorul este obligat să se asigure că manevrele amintite nu pun în pericol pe ceilalți participanți la trafic. 

Dacă sunt benzi speciale pentru viraj stânga (de exemplu la unele semafoare), manevra se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei. 

Dacă 2 vehicule vin din sensuri opuse, pe un drum în aliniament şi efectuează amândouă viraj stänga, virajul se face fără intersectarea traiectoriilor, ocolindu-se prin stânga centrul intersecției. 

Este interzisă intrarea într-o intersecție, (chiar dacă semaforul sau indicatorul permite), dacă din cauza aglomerației, conducătorul riscă să rămână imobilizat, stânjenind traficul 

 

SEMNALELE CONDUCĂTORILOR DE VEHICULE

Se pot face cu mijloace de avertizare sonoră, luminoasă sau cu braţul. Semnalizarea se face înaintea efectuării unei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat. 

Mijloacele de avertizare sonoră se folosesc de la cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează. 

Luminile de intalnire se mai numesc si faza scurta.
Luminile de drum se mai numesc si faza lungă

Instalatia de iluminare se foloseşte:

  1.  Luminile de poziţie sau de staţionare - în timpul opririi sau staţionării pe carosabil, în afara localității, de la lăsarea serii până în zorii zilei şi ziua, la oprire sau staționare, când plouă torențial, ninge abundent, este ceață sau în alte condiţii de vizibilitate redusă
  2.  Luminile de întâlnire (faza scurtă) sau de drum (faza lungă) - în mers, în localități sau în afara lor, în funcţie de gradul de iluminare a drumului.
  3. Luminile de întâlnire şi de ceaţă când este ceaţă densă
  4. Luminile de întâlnire în tuneluri sau când plouă torențial, ninge abundent sau în condiţii de vizibilitate redusă.
  5. Luminile pentru mersul inapoi - atunci cănd se manevrează vehiculul către inapoi
  6. Luminile indicatoare de directie  - pentru semnalizarea schimbării direcției de mers inclusiv la mișcarea vehiculului de pe loc

Noaptea, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire, concomitent cu reducerea vitezei, de la cel puțin 200 m. 

Dacă suntem orbiți de cel din sens opus: menținem faza scurtă și reducem viteza sau chiar oprim.

Noaptea (sau în condiții de vizibilitate redusă), în intersecţii care nu sunt dirijate prin semnale luminoase sau de polițiști,, se semnalizează prin schimbarea alternativă (REPETATA) a luminilor de întâlnire cu cele de drum. 
Autovehiculele sau remorcile cu defecțiuni la sistemul de iluminare şi semnalizare nu pot fi conduse sau remorcate, pe timpul nopții sau în condiţii de vizibilitate redusă, fără să aibă în funcțiune, obligatoriu pe partea stânga, în față, o lumină de întâlnire și, în spate, una de poziție.

Luminile de avarie

  • Când vehiculul a rămas în pană, a fost avariat sau nu poate fi deplasat în afara părţii carosabile 
  • Când vehiculul se deplasează foarte încet, având defecţiuni
  • Când autovehiculul este remorcat 
  • Când sensul de mers este blocat şi va fi nevoie de oprire.

Este obligatorie semnalizarea schimbării direcției, depășirii, opririi sau plecării de pe loc. Intenția de a depăși, opri sau schimba direcția se semnalizează cu lumina intermitentă a semnalizatoarelor, cu cel puțin 50 m înainte în localităţi şi cel puțin 100 m în afara localităților.

Cei cel puțin 50 (100) m înseamnă distanţa de la locul în care începem să semnalizăm până la locul în care începem manevra

Luminile intermitente de semnalizare pot fi: 

  • în față: portocalii sau albe; 
  • în spate: portocalii sau roșii. 

Conducătorii vehiculelor cu 2 roți, vehiculelor cu tracțiune animală, trase sau împinse cu mâna semnalizează cu brațul întins orizontal schimbarea direcției sau depăşirea(cu cel puțin 25 m înainte de efectuarea manevrei).

Oprirea vehiculelor de mai sus se semnalizează prin balansarea brațului drept în plan vertical

Reducerea vitezei sau oprirea autovehiculelor pe partea carosabilă se noget semnalizează cu lumina roşie din spate (la acţionarea frânei de serviciu). 

Un vehicul poate fi oprit sau staționat cu toate luminile stinse: 

  • pe un drum iluminat, vehiculul fiind vizibil de la cel puţin 50 m; 
  • în afara părţii carosabile, pe un acostament consolidat; 
  • în localităţi, la marginea părţii carosabile, în cazul motocicletelor cu două roți, fără ataş şi a mopedelor, care nu sunt prevăzute cu sursă de energie

Curs blocat

Trebuie să vă autentificați pentru a accesa cursul.

Autentificare

Cursul anterior

Semnalele polițiștilor

Cursul următor

Depășirea