AUTOSTRAZI | |
DRUMURI EXPRES | |
DRUMURI NATIONAL EUROPENE (E) | |
DRUMURI NATIONALE | |
DRUMURI JUDETENE | |
DRUMURI COMUNALE | |
DRUMURI LOCALE | NU AU INDICATOR |
Orice drum public are două sensuri (dus şi întors) sau un singur sens (sens unic). Fiecare sens poate avea una sau mai multe benzi.
AXUL DRUMULUI
- este o linie imaginară sau un marcaj care desparte cele două sensuri de circulaţie; marcajul poate fi discontinuu, continuu sau mixt.
- uneori axul drumului coincide cu mijlocul drumului (cu axa de simetrie), alteori nu coincide.
DRUM CU DECLIVITATI - drum care urca sau coboara inclinat
Participanţii la trafic trebuie să anunţe administratorul drumului sau poliția când sunt obstacole sau alte situații periculoase pe drumul public.
Centura de siguranță:
Autovehiculele se inspectează tehnic periodic, în funcție de tipul și de destinația lor. (la cel mult 2 ani autoturismele şi motocicletele; la cel mult 1 an autovehiculele cu vechime mai mare de 12 ani; la cel mult I an autovehiculele cu masă mai mare de 3500 kg şi la cel mult 6 luni microbuzele, autobuzele și taximetrele; autovehiculele de şcoală la 1 an, cu excepția microbuzelor şi autobuzelor - la 6 luni)
Se inspectează tehnic autovehiculele care au fost reparate în urma unor evenimente care au produs avarii grave la direcție, frâne sau la structura de rezistență.
Este interzisă circulaţia cu inspecția tehnică expirată sau a vehiculelor care nu corespund tehnic.
Este interzisă circulaţia fără asigurarea obligatorie (asigurarea de răspundere civilă) sau a vehiculelor care au suspendată înmatricularea.
Este obligatorie dotarea autovehiculelor cu: trusă medicală, două triunghiuri reflectorizante şi stingător de incendiu (omologate).
În faţă nu se pot monta lumini roşii. În spate nu se pot monta lumini alle (cu excepţia celor de mers înapoi şi a luminii pentru nr. de înmatriculare).
Se interzice montarea luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini şi dispozitive de avertizare neomologate, precum şi circulația atunci când acestea sunt defecte sau lipsesc.
Au drept de a conduce un autovehicul sau tramvai (pe drumurile publice) numai cei care au permis corespunzător sau dovadă înlocuitoare cu drept de circulație (când permisul a fost reținut).
Vârsta minimă pentru obtinerea permisului de conducere este de:
Cursurile practice de conducere se pot începe cu cel mult 3 luni inainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege pentru categoria respectivă.
Pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere trebuie declarată în termen de 48 de ore de la constatarea faptului, unității emitente (şi să ceară eliberarea unui nou permis).
ÎNMATRICULAREA AUTOVEHICULELOR SI AL REMORCILOR
Înmatricularea vehiculelor este continuă, de la admiterea în circulaţie până la scoaterea definitivă din circulație.
La schimbarea proprietarului vehiculul nu se radiază (se transmite dreptul de proprietate către altă persoană) - proprietarul trebuie să ceară transcrierea dreptului de proprietate în cel mult 90 de zile de la cumpărarea autovehiculului (în caz contrar se suspendă înmatricularea).
Pentru a circula pe drumurile publice, autovehiculele şi remorcile trebuie supuse înmatriculării şi să poarte plăcile cu numerele de înmatriculare. Vehiculele cu tracțiune animală, utilajele autopropulsate pentru lucrări, tramvaiele şi autovehiculele armatei se înregistrează şi au plăcuțe cu numere de înregistrare.
RADIEREA
Radierea (ştergerea din evidenţe) se face în cazul scoaterii definitive din circulaţie, la cererea proprietarului, în următoarele cazuri:
REMORCAREA
Un autovehicul poate tracta pe drumul public o singură remorcă. Se exceptează tractorul (care poate tracta 2 remorci) (precum şi autovehiculele amenajate pentru formarea unui autotren de transport persoane în localitățile turistice, cu condiția ca acesta să nu fie mai lung de 25 m şi să nu circule cu viteză mai mare de 25 km/h).
Autobuzul poate tracta numai o remorcă pentru bagaje.
REMORCĂ UŞOARĂ = remorcă cu masa totală maximă autorizată care nu depăşeşte 750 kg.
Motocicleta fără ataş, precum şi bicicleta pot tracta o remorca uşoară având o singură axă.
Cuplarea unui vehicul cu una sau două remorci, se poate efectua numai dacă:
În cazul rămânerii în pană a autovehiculelor ori remorcilor, conducătorii trebuie să le scoată imediat în afara părții carosabile sau, dacă nu este posibil, cât mai pe dreapta, luând măsuri pentru remedierea defecţiunilor sau, după caz, de remorcare.
Autovehiculele sau remorcile cu defecțiuni la sistemul de iluminare şi semnalizare nu pot fi conduse sau remorcate, pe timpul nopții sau în condiţii de vizibilitate redusă, fără să aibă în funcțiune, obligatoriu pe partea stânga, în faţă, o lumină de întâlnire şi, în spate, una de poziție.
Dacă autovehiculele imobilizate pe partea carosabilă nu pot fi deplasate, conducătorii sunt obligaţi să pună în funcțiune luminile de avarie şi să instaleze triunghiurile reflectorizante.
Triunghiurile reflectorizante se instalează în faţa şi în spatele vehiculului, la cel puțin 30 m de acesta. În localități, atunci când circulația este intensă, triunghiul de presemnalizare se poate aşeza la o distanţă mai mică sau chiar pe vehicul.
Dacă luminile de avarie sunt defecte sau nu sunt în dotare se poate folosi noaptea o lampă portativă cu lumină galbenă intermitentă în spatele vehiculului.
REMORCAREA UNUI AUTOVEHICUL se face cu respectarea următoarelor reguli:
Atunci când sistemul de iluminare şi semnalizare nu functionează, este interzisă remorcarea noaptea şi în condiții de vizibilitate redusă, iar ziua poate fi remorcat dacă în spate are inscripţia "Fără semnalizare" şi indicatorul "Alte pericole".
Se interzice remorcarea unui autovehicul cu două roți cu sau fără ataş, a autovehiculului al cărui sistem de directie nu funcționează sau care nu este înmatriculat sau când drumul este acoperit cu polei, gheață sau zăpadă.
Remorcarea unui autovehicul cu sistemul de direcție defect se face prin suspendarea cu o macara sau sprijinirea pe o platformă a părții din faţă a autovehiculului remorcat (atunci în acesta nu trebuie să se afle nici o persoană).
Se interzice şi remorcarea a două sau mai multe autovehicule, a căruțelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna ori a utilajelor agricole.
Conducătorul poate împinge sau tracta, cu propriul autovehicul, în situații deosebite, pe distanțe scurte, un alt automobil pentru a-i pune motorul in funcţiune sau pentru a efectua scurte manevre.
Când remorcăm un vehicul aprindem obligatoriu luminile de întâlnire, iar cel remorcat luminile de avarie.
ZONA REZIDENȚIALĂ SAU PIETONALĂ
În zona rezidenţială pietonii pot folosi toată partea carosabilă, iar jocul copiilor este permis.
Conducătorii sunt obligați să circule cu maxim 20 km/h, să nu staționeze sau să parcheze în afara spaţiilor prevăzute, să nu stânjenească circulația pietonilor chiar dacă, în acest scop, trebuie să oprească.
Zona pietonală: una sau mai multe străzi rezervate pietonilor, unde accesul vehiculelor este supus unor reguli speciale.
În zona pietonală conducătorul poate intra numai dacă locuieşte în zonă sau prestează servicii publice "din poartă in poartă" şi nu are altă posibilitate de acces. Acesta este obligat să circule cu cel mult 5 km/h, să nu stânjenească circulația pietonilor chiar dacă, în acest scop, trebuie să oprească.
Cursul următor
Indicatoare și marcajePlatforma scoaladrpciv.ro utilizează cookie-uri cu scopul de a vă oferi o experiență de utilizare îmbunătățită și pentru a adapta funcționalitățile la preferințele dvs.