(1) În circulația pe drumurile publice conducătorii de vehicule pot folosi, în condițiile prevăzute de regulament, mijloacele de avertizare sonoră și luminoasă aflate în dotare și omologate.
(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.
(3) Conducătorii motocicletelor și mopedelor sunt obligați să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.
(4) În circulația pe drumurile publice se interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și luminoasă pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2), precum și deținerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului.
(5) Conducătorii de autovehicule pot fi avertizați de poliția rutieră în legatură cu prezența în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei, prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei.
(1) Conducãtorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați sã foloseascã instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, dupã cum urmeazã:
(2) Pe timpul nopții, la apropierea a douã vehicule care circulã din sensuri opuse, conducãtorii acestora sunt obligați ca de la o distanțã de cel puțin 200 m sã foloseascã luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducãtorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier se apropie de un autovehicul care circulã în fațã sã, acesta este obligat sã foloseascã luminile de întâlnire de la o distanțã de cel puțin 100 m.
(3) Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusã conducãtorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie care se apropie de o intersecție nedirijatã prin semnale luminoase sau de cãtre polițiști sunt obligați sã semnalizeze prin folosirea alternantã a luminilor de întâlnire cu cele de drum dacã nu încalcã astfel prevederile alin. (2).
(4) Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusã autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere ori remorcile cu deficiențe la sistemul de iluminare și semnalizare luminoasã nu pot fi conduse sau remorcate fãrã a avea în funcțiune pe partea stânga, în fațã o luminã de întâlnire și în spate una de poziție.
(5) Luminile de avarie se folosesc în urmãtoarele situații:
(6) În situațiile prevãzute la alin. (5), conducãtorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie trebuie sã punã în funcțiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi și în cazul în care aceastã manevrã este impusã de blocarea circulației pe sensul de mers.
(7) Când circulã prin tunel conducãtorul de vehicul este obligat sã foloseascã luminile de întâlnire.
Platforma scoaladrpciv.ro utilizează cookie-uri cu scopul de a vă oferi o experiență de utilizare îmbunătățită și pentru a adapta funcționalitățile la preferințele dvs.
Comentarii: 0
Aceasta intrebare are 0 comentarii. Pentru a le vedea este nevoie sa te autentifici sau sa te inregistrezi