Acum pe Google Play Descara de pe App Store
Regulamentul Rutier - Capitolul 1 Dispoziții generale

Articolul 1

Participanții la trafic sunt obligați sã respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutierã, precum și celelalte dispoziții din prezentul regulament.

Articolul 2

În sensul prezentului regulament, termenii și expresiile de mai jos au urmãtoarea semnificație:

1.   declivitate - înclinarea unui drum pe o porțiune uniforma fațã de planul orizontal;

2.   viabilitatea drumului - starea tehnicã corespunzãtoare a pãrții carosabile, constând în practicabilitatea permanentã a acesteia potrivit reglementãrilor specifice sectorului de drum, lipsa obstacolelor și existența amenajãrilor rutiere și a mijloacelor de semnalizare, care sã asigure fluența și siguranța circulației;

3.   cortegiu - grup de persoane care se deplaseazã pe drumul public însoțind o ceremonie;

4.   grup organizat - douã sau mai multe persoane care au un conducãtor și se deplaseazã sau staționeazã pe drumurile publice în baza unei autorizații eliberate de administratorul drumului public cu avizul poliției rutiere;

5.   reținerea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestora - mãsura tehnico-administrativã dispusã de poliția rutierã constând în ridicarea documentului din posesia unei persoane și pãstrarea lui la sediul poliției rutiere pânã la soluționarea cauzei care a determinat aplicarea acestei mãsuri;

6.   retragerea permisului de conducere - mãsura tehnico-administrativã dispusã de poliția rutierã în baza unui certificat medico-legal prin care titularul a fost declarat inapt medical, constând în reținerea documentului și interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie;

7.   retragerea certificatului de înmatriculare - mãsura tehnico-administrativã dispusã de poliția rutierã constând în reținerea documentului și interzicerea dreptului de a pune în mișcare pe drumurile publice vehiculul respectiv;

8.   retragerea plãcuțelor cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare - mãsura tehnico-administrativã dispusã de poliția rutierã constând în demontarea plãcuțelor de pe vehicul și pãstrarea lor la sediul poliției rutiere pânã la încetarea cauzelor care au dus la aplicarea acestei mãsuri;

9.   șeful serviciului poliției rutiere - ofițerul de poliție rutierã care îndeplinește atribuțiile funcției de șef al serviciului poliției rutiere din structura unui inspectorat județean de poliție, al Brigãzii Rutiere din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau al Brigãzii Autostrãzi, respectiv al Serviciului Independent Rutier pentru Misiuni Speciale, ambele din subordinea nemijlocitã a Inspectoratului General al Poliției Române.

10.   urgențã - situația de criza sau de pericol potențial major care necesitã deplasarea imediatã pentru prevenirea producerii unor evenimente cu consecințe negative, pentru salvarea de vieți omenești sau a integritãții unor bunuri ori pentru limitarea afectãrii mediului înconjurãtor.

Articolul 3

(1)   Administratorul drumului public este obligat sã asigure viabilitatea acestuia.

(2)   În scopul desfãșurãrii în condiții de siguranțã a circulației pe drumurile publice, administratorul drumului public trebuie sã realizeze amenajãri rutiere pentru a determina participanții la trafic sã respecte semnificația semnalizãrii rutiere.

(3)   Administratorul drumului public este obligat sã instaleze, la intrarea și la ieșirea din localitate, indicatoare cu aceste semnificații.

(4)   Proprietarul sau administratorul drumului de utilitate privatã, deschis circulației publice, este obligat sã instaleze la intrarea pe acesta indicatoare de reglementare și panouri adiționale cu intervalul de timp în care este permis accesul vehiculelor și pietonilor.

(5)   La intrarea pe un drum care nu este deschis circulației publice, proprietarul sau administratorul acestuia este obligat sã instaleze, în loc vizibil, indicator cu semnificația "Accesul interzis" și panou cu inscripția "Drum închis circulației publice".

Articolul 4

(1)   Închiderea sau crearea de restricții pentru circulația vehiculelor ori a pietonilor pe drumurile publice se poate face numai pentru limitarea intensitãții traficului, pentru protecția unor sectoare de drum sau pentru executarea unor lucrãri, în condițiile stabilite de lege.

(2)   În cazul unor evenimente rutiere sau în situația în care siguranța traficului rutier este periclitatã datoritã unor fenomene naturale, poliția rutierã sau administratorul drumului public, cu avizul poliției rutiere, poate dispune restricții temporare de circulație, informând participanții la trafic cu privire la interdicție, durata acesteia și rutele ocolitoare de deplasare.

Articolul 5

(1)   Administratorul drumului public este obligat sã ia mãsuri de înlãturare imediatã a cauzelor evenimentelor rutiere datorate configurației, stãrii sau dotãrii tehnice necorespunzãtoare a acestuia.

(2)   În cazul producerii unor evenimente rutiere, administratorul drumului public este obligat sã îl curețe, sã înlãture obstacolele aflate pe partea carosabilã și sã readucã drumul la starea inițialã.

Articolul 6


(1)  Traseele pe care se efectueazã servicii regulate de transport public local de cãlãtori, cu excepția celor care efectueazã transport în regim de taxi, se stabilesc de cãtre autoritãțile administrației publice locale.

(2)   Stațiile mijloacelor de transport public de persoane, inclusiv locurile de așteptare a clienților pentru transportul în regim de taxi, se stabilesc de cãtre autoritãțile administrației publice locale, cu avizul poliției rutiere.

(3)   Pe drumurile din afara localitãților administratorul drumului public este obligat sã amenajeze alveole pentru stațiile mijloacelor de transport public de persoane.

(4)   Administratorul drumului public este obligat sã delimiteze stațiile mijloacelor de transport public de persoane care nu sunt prevãzute cu alveole, prin aplicarea marcajului "Stație autobuz, troleibuz".

(5)   Pe sectoarele de drum cu risc sporit de accidente, de pe drumurile cu o lãțime mai mare de 7 m, administratorul drumului public este obligat sã amenajeze în zona de separare a sensurilor de circulație, pe trecerile pentru pietoni, refugii pentru aceștia, semnalizate corespunzãtor.

 (6)   Stațiile mijloacelor de transport public de persoane situate în apropierea intersecțiilor se amenajeazã la cel puțin 50 m înainte sau dupã acestea.

 (7)   Dacã în localitãți traseele mijloacelor de transport public de persoane traverseazã calea feratã la același nivel, în ambele pãrți înainte de trecere trebuie sã existe stații de oprire la cel puțin 50 m de aceasta.

Articolul 7

(1)   La intersecția unei cãi ferate cu un drum public administratorul cãii ferate este obligat sã asigure planeitatea trecerii la nivel, iar împreunã cu administratorul drumului public, sã stabileascã, sã instaleze, cu acordul poliției rutiere, și sã întreținã mijloacele de semnalizare a acesteia, potrivit competentelor.

(2)   La trecerea la nivel cu calea feratã administratorul acesteia și cel al drumului public, împreunã cu deținãtorii terenurilor învecinate, sunt obligați sã înlãture obstacolele și sã interzicã amplasarea de panouri, afișe, instalații, precum și construcții care ar diminua vizibilitatea din zona în care conducãtorul de vehicul este obligat sã se asigure.

(3)   La intersecția unui drum public cu o cale feratã industrialã, administratorul și/sau utilizatorul acesteia este obligat sã asigure prezența unui agent de cale feratã pentru oprirea traficului de vehicule și pietoni pânã la trecerea vehiculului feroviar.

(4)   Dacã la trecerea la nivel cu calea feratã fãrã bariere nu se pot asigura cerințele prevãzute la alin. (2), administratorul drumului public împreunã cu cel al caii ferate, cu acordul poliției rutiere, iau mãsuri, dupã caz, pentru:

a)   instalarea de bariere manuale sau dispozitive automate, în ordinea urgenței stabilite de aceste autoritãți;

b)   desființarea trecerii cu devierea circulației rutiere pe altã trecere la nivel cu calea feratã învecinatã, cu vizibilitate asiguratã sau prevãzutã cu bariera manualã;

c)   separarea fluxurilor de circulație rutierã, respectiv feroviara, prin construirea unor pasaje subterane sau supraterane.

Articolul 8

(1)   Lucrãrile în zona drumului public se executã, în condițiile stabilite prin autorizație, de administratorul drumului ori al caii ferate, cu avizul poliției rutiere.

(2)   Executantul de lucrãri în zona drumului public este obligat sã realizeze amenajãrile rutiere aprobate în proiect, pentru a permite circulația în siguranțã a participanților la trafic.

(3)   Când lucrãrile se efectueazã pe trotuar și împiedicã circulația pe acesta, executantul lucrãrilor este obligat sã construiascã pasaje pentru pietoni, separate de partea carosabilã și protejate corespunzãtor.

(4)   Executantul lucrãrilor este obligat ca, la terminarea acestora, sã aducã drumul la starea inițialã sau la cea stabilitã prin proiect.

(5)   Administratorul drumului public sau al caii ferate este obligat sã verifice și sã recepționeze lucrãrile executate în zona drumului public numai dacã acestea corespund normelor de calitate prevãzute de lege și avizelor obținute anterior începerii lucrãrilor.

Capitolul 2 Vehiculele