Acum pe Google Play Descara de pe App Store

Trecerea la nivel cu calea ferată

Timp de citire: 3 minute

 

Conducătorul care se apropie de o trecere la nivel cu calea ferată curentă va reduce viteza şi va circula cu prudenţă sporită. La calea ferată nepăzită (fără bariere sau fără semnale luminoase) este obligatorie oprirea. La calea ferată industrială se circulă cu prudență sporită şi se respectă semnalele agenţilor de cale ferată. Calea ferată industrială nu este cale ferată curentă (este folosită rar)

Când circulaţia este dirijată de agenți de cale ferată trebuie respectate semnalele lor. 

Conducătorul poate traversa calea ferată cu bariere în cazul în care barierele sunt ridicate şi semnalul alb intermitent este în funcțiune (când semnalul cu lumini roşii este stins, obligatoriu se aprinde un semnal cu lumină intermitentă albă, cu cadenţă lentă, care permite trecerea). 

Conducătorul este obligat să oprească atunci când:

  1. barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau ridicare;
  2.  semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
  3.  întâlneşte indicatorul "Trecere la nivel cu calea ferată, fără bariere"(simplă sau dublă) sau "Oprire"; 
  4. agentul de cale ferată adresează semnal de oprire

Vehiculele vor fi oprite înaintea marcajului pentru oprire, iar în lipsa acestuia, în dreptul indicatorului în cruce "Trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere", al indicatorului "Oprire" ori înaintea barierei, după caz. 

În cazul imobilizării unui vehicul, conducătorul este obligat să scoată imediat din vehicul călătorii şi să degajeze platforma căii ferate, iar în imposibilitate, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat. 

Conducătorului îi este interzis să treacă sau să ocolească poarta de gabarit, instalată înainte de calea ferată, dacă înălțimea vehiculului depăşeşte sau ar putea atinge partea superioară a porţii. 

Participanţii la trafic aflaţi în apropiere de locul unde a rămas imobilizat un vehicul pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea sau, în caz de imposibilitate, pentru semnalizarea sa. 

Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere, prevazuta cu semnale luminoase de avertizare a apropierii trenului
 
Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere, prevazuta cu semnale luminoase de avertizare a apropierii trenului
 
Trecere la nivel cu o cale ferata simpla cu semibariera, prevazuta cu semnale luminoase de avertizare a apropierii trenului
 

Curs blocat

Trebuie să vă autentificați pentru a accesa cursul.

Autentificare

Cursul anterior

Intersecții și prioritate de trecere

Cursul următor

Oprirea, staționarea și parcarea