De la ce distanţă trebuie să folosească un conducător de autobuz mijloacele de avertizare sonoră, pentru a preveni pietonii şi pe ceilalţi conducători de vehicule?
Cum trebuie să procedeze conducătorul unui autobuz la schimbarea benzii de circulaţie, a direcţiei de mers ori în caz de depăşire?
A - semnalizează şi se asigură, înainte de efectuarea manevrei, că nu periclitează siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, care îl urmează sau îl preced;
B - semnalizează şi execută concomitent manevrele dorite;
C - reduce viteza şi se încadrează pe banda corespunzătoare direcţiei de mers, de la o distanţă de cel puţin 100 m.
Cum trebuie să se încadreze conducătorul de autobuz, dacă intenţionează să schimbe direcţia de mers spre stânga într-o intersecţie prin care circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi bordura trotuarului permite deplasarea vehiculelor doar pe un singur rând?
A - pe linia tramvaiului;
B - pe singurul rând rămas la dispoziţie, lăsând liber traseul tramvaiului;
C - în această situaţie nu se poate schimba direcţia de mers spre stânga.
Când aveţi obligaţia de a folosi sistemul de lumini al autobuzului pe care îl conduceţi?
A - de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, precum şi ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă, ori în alte condiţii meteorologice ce reduc vizibilitatea pe drum;
B - când parcaţi autobuzul în locuri special amenajate, dar neiluminate în mod corespunzător;
Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane se desfăşoară pe banda din partea dreaptă a autostrăzii. Există şi excepţii de la această regulă?
A - nu;
B - da, atunci când se efectuează depăşirea;
C - da, atunci când semnalizarea rutieră existentă instituie o altă reglementare de utilizare a benzilor.
Circulaţia pe banda rezervată transportului public de persoane, semnalizată ca atare, este permisă:
A - vehiculelor care efectuează transport public de persoane şi autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
B - numai vehiculelor care efectuează transport public de persoane;
C - tuturor vehiculelor, dacă nu incomodează circulaţia vehiculelor prioritare.
Ce obligaţii are conducătorul unui autobuz care intenţionează să repună în mişcare autovehiculul aflat între alte vehicule staţionate?
A - semnalizează plecarea de pe loc, pentru a fi observat de cei care circulă în acelaşi sens;
B - semnalizează din timp plecarea de pe loc, se asigură că poate efectua manevra fără a perturba circulaţia sau fără a pune în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic şi acordă prioritate vehiculelor care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;
C - manevrează cu grijă autobuzul, pentru a nu lovi vehiculele din faţa sau din spatele său, după care se repune în mişcare.
Platforma scoaladrpciv.ro utilizează cookie-uri cu scopul de a vă oferi o experiență de utilizare îmbunătățită și pentru a adapta funcționalitățile la preferințele dvs.